Cinsiyet Geçiş Süreci


Cinsiyet Geçiş Süreci

Cinsiyet geçiş süreci diye adlandırılan dönem belli aşamalardan meydana gelmektedir.  Trans olan bir kişide belli aşamaları takip ederek kendi yeni yaşam kimliğini kazanmış olur.  Bunun için belirli aşamalar vardır.  Cinsiyet geçiş sürecindeki 1. Aşama trans olan kişi öncelikle yönelmiş olduğu cinsiyet kimliğini tam olarak oturtmaya çalışmasıdır.  Bunu çevresindekilerle paylaşması ve tercih ettiği kimliği insanların görmesini sağlaması gibi adımlar atmaktadır.  

Ancak özellikle Türkiye'de bu durumda birçok sorunla karşılaşılır. Kendini kabul etmenin ötesinde yakın çevresindeki kişilerin onun yeni kimliğini kabul etmesi için oldukça zorlanmakta ve bunun için mücadele etmektedir.  Dolayısıyla bu süreç en sancılı süreçtir ve bu süreçte kişi kendini suçlu yalnız ve endişeli olarak hisseder.  

Cinsiyet Geçiş Sürecinde İkinci Evre


 1 evrede olan sancılı sürecin ardından kişi ailesi ile birlikte yaşıyorsa veya ailesine ekonomik olarak bağlıysa aile ile bu konuda mücadele edebileceği sıkıntılı bir süreç başlamaktadır.  Genellikle aileler çocuklarının bu tür tercihlerine çok sıcak bakmamaktadır.  Bu süreci çok zor atlatan,  şiddete maruz kalan birçok kişinin olduğu bilinmektedir.  

Cinsiyet Geçişinin 3. Aşaması


1 ve 2 aşamada yaşanan zorlu ve sıkıntılı sürecinin ardından 3 aşama gelmektedir.  Bu aşamada aslında zorlu ve sıkıntılı bir aşamadır.  Burada hukuki olarak bunun tescil edilmesi vardır.  Türkiye'de özellikle hukuki olarak bu konuda kişilere çok fazla yardımcı olunmuyor ve genellikle hukuki süreçte de çok fazla sorunlar yaşamaktadırlar.  Meşru bir kimlik kazanma mücadelesinde kişi hastane-adliye nüfus müdürlüğü ve cerrahi operasyon gibi birçok prosedürü yerine getirmesi gerekmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cinsiyet Davası Nasıl Açılır

Cinsiyet Geçiş Ameliyatları